DepressióTRAUMA

¿Estic deprimit? ¿Què puc fer si em sento deprimit?

By octubre 7, 2021octubre 30th, 2021No Comments

Causes de la depressió:

Viure una pèrdua o pèrdues significatives, el sentiment de culpa, la tristesa profunda continuada, la pèrdua d’activitats agradables o de reforçadors positius per a la persona, el buit en el suport propi o del meu entorn, la soledat, l’aïllament són factors que poden precipitar una depressió. Ara, per què unes persones amb les mateixes condicions es deprimeixen i d’altres no? Per què són més febles?

 

Per què uns es deprimeixen i altres no:

Per què són més febles? NO, les condicions de vida anteriors, l’aprenentatge en la gestió de les emocions, les meves condicions biològiques heretades i també alguns canvis biològics com ara l’embaràs, el part, l’adolescència o, el consum de substàncies o la mala alimentació poden afavorir que el nostre cos es mostri més vulnerable a aquests canvis i es deprimeixi.

 

El que sens dubte afavoreix l’ànim depressiu són aquells missatges que la persona ha anat interioritzant al llarg de la seva vida i surten a la llum envaint les sensacions i els sentiments de la persona. Aquests missatges poden acabar traduint-se amb autoexigències, imposicions o insults a la seva persona com no sóc vàlida, no sóc capaç, no puc…

 

 

¿Què sent una persona amb depressió?

 • No tinc ganes de fer res, no tinc energia la major part del dia.
 • Sento “No puc” amb tasques que abans feia sense problema i em costa concentrar-me, puc tenir problemes de memòria.
 • Estic molt negativa, ho veig tot malament.
 • Em enuig amb facilitat, “tinc la sensibilitat a flor de pell”
 • No em vénen de gust els plans o em canso ràpid d’ells
 • No gaudeixo, estic apagada.
 • Plorar fàcilment. Tenir les emocions a flor de pell.
 • Em costa dormir.
 • Dificultat per sortir del llit, sensació de no descans o de son no reparador.
 • Alteració de la gana: Tot just tinc gana o me fa el que com.
 • Sentiments de culpa, inutilitat, vergonya.
 • Sensació de desconnexió amb el món i la solitud que porta a l’aïllament.
 • Indecisió constant
 • Autoestima empobrida i problemes d’autoimatge corporal.
 • Pèrdua d’interès sexual.

 

Què puc fer per sortir de la depressió?

 

1. Busca ajuda. Pots sortir de la depressió,  amb ajuda serà més fàcil i gratificant. Treballar les causes emocionals i restaurar el ritme del cos és vital per a la teva recuperació total i per això la teràpia és el més indicat.

2. Mou el cos. El moviment i l’exercici és importantíssim per moure estats emocionals. Caminar, estirar, ballar … cada dia una miqueta.

3. Surt a la natura. Anar a la naturalesa reequilibra i restaura l’interior.

4. Programa activitats. Abandonar-se en el sentiment no puc segueix alimentant el teu malestar. Mira què pots fer i poc a poc.

5. Busca nous interessos. Les depressions poden despertar nous interessos permet-te provar coses noves, llocs nous, conèixer gent nova.